Thursday 16 May 2013

GULAI MASAM (TEMPOYAK) vs KIMCHI JIEGAE

Gulai masam (tempoyak).....tak pernah ku dengar maupun bau sehingga bertemu dengan suami ku pada tahun 1997. Di ajak ke restoran (tak ingat nama) kat Petaling Jaya yang ada juadah dari Pahang Darul Makmur. Ramai jugak orang yang datang...memang gulai masam rupa-rupanya suatu kemestian le buat orang Pahang. Alhamdulillah, boleh diterima oleh tekak ku. Mungkin sebab dah biasa dengan kimchi...kimchi jiegae so, boleh lah makan dan lulus le ujian 'berdating'.

Sehingga ke hari ini, kedua-dua masakan ni boleh diterima semua anak2. Kalau balik kampung sebelah suami tu...apa yang tak ade. Segala masakan 'bertemakan' tempoyak dihidangkan...meriah dan menyelerakan so, tak de persaingan sangat tapi, masakan gulai masam ku tidak le sehebat macam kakak2 iparku yang sudah memang 'terror' dalam bab2 masakan ni. Setakat memuaskan hati suami dan anak2 tu bolehlah....(mode : merendah diri).

Apa pun, Kimchi jiegae ke Gulai Masam (tempoyak) ke......kita kan orang Malaysia :)...peace!!





                                                            Gulai Masam ikan kembung


                                                                                 vs



                                                                    Kimchi jiegae
                                                                         







1 comment:

  1. salam Phiah....

    jumpa jugak kita kat sini.....sy xkan lupakan cerita ttg kimchi and kimpap yg dgr dari awak wktu kita kat mrsm dulu :D

    ReplyDelete